среда, 13. април 2011.

Koja te klima zanima?

Nije svejedno da li se klimatizuje je prostor kada je u pitanju kuća, stan, kafić ili veliku halu. Prvo što je potrebno proveriti je oblik objekta koji se klimatizuje - npr u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizovati ceo stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dve sobe ili više soba, dok će u manjem stanu koji nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizovati slabijim klima uređajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biće potrebno jačim uređajem smanjiti vreme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovek u prostoriji isijava određenu toplotu (telo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biće potrebno klimatizovati jačim uređajem.

Tu se uzimaju u obzir i objekti koji isijavaju toplotnu energiju (sijalice, vitrine, računari, mašine, televizori ...) a nalaze se u prostoriji koju treba klimatizovati. Samo klima uredjaji sa inverterom mogu grejati prostor na temperaturi od -15C.

Нема коментара:

Постави коментар