уторак, 12. април 2011.

Održavanje i korišćenje klima uređaja


Korišćenje klima uredjaja:

Manje otvarati vrata i prozore za vreme upotrebe klima uređaja.
Ne propustati direktnu sunčevu svetlost za vreme klima uređaja.
Kondenzacija i strujanjem vazduha iz klime hladi se topao vazduh u prostoriji.
Ukoliko čujete nedefinisane zvukove, razlog je u tome što se plastika skuplja i širi.
Ukoliko ne možete upravljati daljinskim, proverite i zamenite baterije.

Zdravlje:

Razlika spoljne i unutrašnje temperature ne bi smela biti veća od 4-5 stepeni.
Redovnim se čišćenjem (pranjem) filtera može sprečiti stvaranje gljivica i bakterija (uzročnici svih bolesti).
Treba što češće servisirati klima uređaj.

Posljednjih nekoliko godina značajno je povećan veći broj klimatizovanih prostorija sa ciljem da se ljudima pruži što bolja zaštita od nepovoljnih spoljnih i unutrašnjih uticaja, i da im se na taj način osiguraju ugodniji životni i radni uslovi. Danas se u medijima sve češće piše i govori o štetnom uticaju klima uređaja po zdravlje ljudi. Iako su klima uređaji namenjeni za stvaranje osećaja prijatnosti ljudima koji borave u zatvorenom prostoru, upozorenja koja dolaze iz medija kod velikog broja ljudi stvaraju strah i negativan stav prema klimama.

Koliko su upozorenja i strah od klima uređaja opravdani?

Strah od klima uređaja i upozorenja koja dolaze iz medija i iz zdravstvenih krugova o njihovom štetnom utjecaju po zdravlje ljudi, delimično su opravdani i treba ih ozbiljno shvatiti, ali samo ako se radi o klima uređajima koji se redovno ne održavaju.
U klimatizovanim prostorijama , osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti vazduha, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha kojeg udišemo. Vazduh iz klima uređaja koji se nikad redovno ne održavaju, često je mnogo lošeg kvaliteta, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica.

Kod velikog broja korisnika klima i svi inverter klima uredjaji kod nas zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinfikovati, već da je dovoljno samo redovno prati filtere. Tek kada se u klimatizovanim prostorima počnu osećati neugodni smrad i kada se iz klima uređaja oseti neugodan miris ili kada klima uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju ovlašćenim serviserima.

Po nekoj praksi svi klima uredjaji su posle dve godine Jedan broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prete od prljavih uređaja onda od servisera ne traže na vreme da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja ili grejanja.
Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Taj je vazduh kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći deo prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te klime ih je iz tog razloga potrebno redovito prati, odnosno menjeti i redovnije prati odredjenim sredstvima.

Нема коментара:

Постави коментар